Schrijven bij Verlies, een Nederlandstalige workshop, dinsdag, 11 juni 2024

Reinekke & Frans: Writing for healing in grief and bereavement
Locatie: Heeze
Datum: 11 juni 2024
Prijs: € 295,00

Reinekke Lengelle ontwikkelde met haar partner Frans Meijers de narratieve methode Careerwriting. Toen Frans in 2018 overleed zette ze haar narratieve werk ook in bij rouw. Zo ontstond haar boek Writing the Self in Bereavement. Wanneer je geconfronteerd wordt met een verliessituatie, sta je voor de opdracht om er betekenis aan te geven. We hebben nieuwe wegen te vinden door middel van zingeving en onze gevoelens te laten helpen om ons aan te passen aan de nieuwe situatie. Schrijven is een manier om dit te doen. Door te schrijven creëren we een zichtbaar reflectiepunt tussen de ogen en de pagina en zijn we beter in staat om te vertragen om een ​​verhaal opnieuw te beleven. ‘Schrijven is bijzonder intiem en een manier om dicht bij een betekenisvolle ervaring te blijven en tegelijk wat afstand te nemen.’ In deze workshop zal Reinekke Lengelle de deelnemers uitnodigen om te schrijven aan de hand van het door haar ontwikkelde transformatie-door-schrijven. Ze zet hiervoor een diversiteit aan schrijfoefeningen in. Er is geen speciale (creatieve) schrijfervaring vereist.

Reinekke Lengelle, PhD, is Associate Professor van Interdisciplinary Studies bij de Faculty of Humanities and Social Sciences van Athabasca Universiteit in Canada, en onderzoeker aan de Haagse Hogeschool. Ze schreef diverse boeken, onder andere Writing the self in bereavement: a story of love, spousal, and resilience (Routledge, 2021), dat in 2022 de International Qualitative Inquiry Book Award won en de prijs voor het beste boek voor etnografie in 2021. Haar verhaal over verlies wordt medelevend en onverschrokken genoemd en daarin raakt ze taboes binnen verdriet aan, waaronder ambivalentie bij verlies, aanhoudende seksuele gevoelens, en onafgemaakte zaken.

Wil je meer weten luister dan naar de podcast die Riet met haar maakte: aflevering 39 van De Verliescirkel

Werktijden: 10-16.30 uur

Locatie: in Heeze (bij Eindhoven). Goed bereikbaar met OV en auto. Er is een lijst van overnachtingsmogelijkheden met speciale tarieven beschikbaar. Koffie/thee en lunch worden verzorgd.